cultuurcentrum Hasselt

missie & visie

onze missie

Als open huis voor woord, muziek, dans en beeld kiest CCHA voor kunst als een
dynamische ontmoetingsruimte tussen artiest(en) en publiek(en), houden we een vinger aan de maatschappelijke pols, ondersteunen we kunstenaars, verwelkomen we iedereen, in het bijzonder de jonge bezoeker, en bouwen we samen met (boven)regionale partners aan een brede stedelijke culturele context.
 

de visie van ons artistieke team


Sinds hun opstart aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw hadden cultuurcentra haast als enige taak het spreiden (of tonen) van voorstellingen. In Vlaanderen is aldus een fijn netwerk van cultuurcentra ontstaan die inderdaad voor een grote spreiding van en participatie aan (vooral) podiumvoorstellingen gezorgd hebben.

Pas in het decreet lokaal cultuurbeleid (2001/2012) lezen we een uitbreiding tot drie kerntaken: “Cultuurcentrum: culturele infrastructuur die de gemeente beheert met het oog op cultuurparticipatie, gemeenschapsvorming en cultuurspreiding ten behoeve van de lokale bevolking en met bijzondere aandacht voor de culturele diversiteit, met daarnaast een breed en eigen cultuurspreidingsaanbod, gericht op de bevolking van een streekgericht werkingsgebied.”

Sinds 1 januari 2019 is het decreet bovenlokaal cultuurbeleid van kracht en daar schrijft CCHA zich ten volle in als open cultuurhuis.

We zijn ervan overtuigd dat in de toekomst publiek en maker veel directer met elkaar verbonden moeten worden. Om dat te realiseren werken we op een harmonische wijze rond drie functies, drie hoekstenen die als een creatief vliegwiel in elkaar draaien en aldus elkaar harmonieus versterken:


1) PRESENTATIE

WOORD, BEELD, MUZIEK, DANS, ARCHITECTUUR

Dat zijn de genres waarbinnen we werken. Onze spreidings- en presentatietaak is en blijft de open top van onze werking. ‘Open’ omdat we die programmering samenstellen in samenwerking met heel veel partners. Zo wordt ‘architectuur’” ingevuld door expo’s en lezingen in een organisatie van Architectuurwijzer.

Binnen die seizoensprogrammering werken we een uitvoerige en gedifferentieerde schoolprogrammering uit, alsook zetten we een aantal projecten en vier festivals op. Projecten zijn ‘kleinere’ connecties of verbindingen binnen één genre of tussen genres, voor een bepaalde doelgroep of op bepaalde locaties (vb: Nice t(wo)meet you, Kunstendag voor kinderen, enz)

Onze vier festivals zijn:

  • Krokusfestival: internationaal kunstenfestival voor jong publiek (februari-maart, jaarlijks)
  • Nordic night(s): kunstenfestival met focus op het Noorden (oktober, jaarlijks)
  • Piano day(s): divers festival rond de piano (88ste dag van het jaar, maart, jaarlijks)
  • SPOTS: nazomerfestival op locatie (eind augustus, tweejaarlijks)

Belangrijk in onze presentatie is de werking van DE STOKERS, een groep van enthousiaste jongeren die voorstellingen tippen, bezoeken, bespreken en allerlei activiteiten opzetten naar hun peergroup.

Ook streamen we voorstellingen naar woonzorgcentra opdat deze minder mobiele bewoners toch zouden kunnen genieten van voorstellingen en concerten in onze zalen.

Uiteraard blijft onze spreidings- en presentatietaak de open ‘top’ van onze werking. Die omschrijven we als open omdat we die programmering samenstellen in samenwerking met heel veel partners, met curatoren en met participatieve inbreng van het publiek. WOORD, BEELD, MUZIEK en DANS blijven hierin de profielen waarin we een seizoens- of festivalprogrammering maken.

2) TALENTONTWIKKELING

In het Vlaamse kunst- en cultuurlandschap is het de hoogste tijd om voorbij het negatieve schisma tussen cultuur- en kunstenbeleid, tussen cultuur- en kunstencentra, tussen toon- en werkplekken te stappen in functie van een constructieve krachtenverbinding. 

Daarom startten we in de zomer van 2018 met HET LAB, een residentiële werkplek voor makers jong publiek. We begeleiden en steunen hun onderzoek, proces en product en verbinden kunstenaars met andere (inter)nationale creatie- en toonplekken. Vanaf 2023 werd deze werking verbonden aan het Krokusfestival onder co-housing: KROKUS (met structurele werkingssubsidies van de Vlaamse Overheid).

Een tweede pijler in onze werking talentontwikkeling is het immersive sound system in de kleine theaterzaal. In samenwerking met AMPTEC en PXL Music kunnen studenten en muzikanten gebruik maken van ons immersive sound system voor try-outs en concerten.

3) REFLECTIE EN PARTICIPATIE

Naast de participatie als toeschouwer, willen we als huis ook oog hebben voor diverse socio-culturele ontwikkelingen in de samenleving; Dat doen we onder de noemer ‘letteren en context’ met een reeks aan lezingen, debatten, gesprekken en presentaties. 

In het socio-artistieke project Stemmen van de ziel (i.s.m. dienst Samenleven stad Hasselt en Het Gevolg) repeteren en spelen mensen in kwetsbare leefsituaties ‘hun’ voorstelling.