cultuurcentrum Hasselt

THINK LOCAL CREATE GLOBAL

artistiek labo

FASE 1: 2017-2022

THINK LOCAL CREATE GLOBAL was in deze eerste fase een traject waarin we tijdens werkingsperiode 2017-2022 de mogelijkheden onderzochten van transcontinentale artistieke samenwerking.

Meer en meer Europese gezelschappen hebben de weg gevonden naar andere continenten. Toch gaat het vooral om export: het exotische en avontuurlijke is best aantrekkelijk. Hoe kunnen we een interculturele meerwaarde ontwikkelen voor beide partijen? Hoe kunnen we die verschillende culturen, artistieke visies en ‘esthetieken’ zo opheffen dat er iets nieuws ontstaat?

We organiseerden symposia en artistieke labo's. Tijdens zo'n labo gingen kunstenaars van buiten Europa en Vlaamse makers voor jong publiek met elkaar in een verkennende artistieke dialoog gedurende twee dagen. Bedoeling was wederzijds elkaars artistieke taal te verkennen in een context van intercontinentale culturele diversiteit. Geen productiedwang, geen output, wel een dieper artistieke verkenning.

TLCG #1 - 2017

SYMPOSIUM
ma 27 feb 2017
In 2017 verkenden we in een uitgebreid symposium de situatie kunsten voor jong publiek in China (Forinna Chen en Tony Reekie), Chili en Brazilië (Bebê de Soares en Andrea Perez de Castro), Thailand (Adjiima Na Patalung), Egypte (Mohamed El Ghawy) en Nigeria (Jerry Adesewo). Er werd een presentatie gegeven van het veld en een overzicht gegeven van festivals en producenten. Verder werden wederzijdse samenwerkingsmodellen besproken.

TLCG #2 - 2018

SYMPOSIUM
di 13 feb 2018
In 2018 focusten we op India (Ruchira Das), Tunesië (Ben Abdelssalem Walid), Brazilië (Karen Acioly) en Chili (Pilar Santelices,) en (nieuw) op de artiesten zelf (Alvaro Morales, Edurne Rankin Garcia en Andrea Jabor). Vanuit de inbreng van de artiesten, hun vragen en noden, hun zoektocht naar samenwerking, hun moeilijkheden om internationaal te werken, ontstond de idee om voortaan artistieke uitwisselingslabo’s te organiseren. Daarin werd geen focus gelegd op productie, maar voluit op uitwisseling van esthetische en artistieke concepten, alsook van werkingsmethodieken.

TLCG #3 - 2019

ARTISTIEK UITWISSELINGSLAB
do 28 feb & vr 01 mrt 2019 
In 2019 organiseerden we een eerste artistieke uitwisseling rond poppen- en objectentheater met Silencio Blanco (Chili), Hop Signor (Griekenland) en de Vlaamse makers Lize Pede, Dries De Win en Sven Ronsijn. 

SYMPOSIUM
ma 04 mrt 2019 
Een eerste key note over intercontinentale samenwerking werd verzorgd door Pilar Santelices uit Chili. Ze studeerde theaterwetenschappen aan de Pontificia Universidad Católica de Chile en behaalde een MA in Social Education and Community Development from Goldsmiths College University of London en een MBA in Art and Cultural Management aan Paris School of Business and IESA. Daarna ging artistiek leider van het Krokusfestival Gerhard Verfaillie in een tweede key note in op de ‘import’-problematiek bij intercontinentale presentaties. Tenslotte presenteerde Bebê de Soares, artistiek directeur van Amazones Netwerk, een overzicht van festivals en gezelschappen voor jong publiek uit Latijns Amerika.

TLCG #4 – 2020

ARTISTIEK UITWISSELINGSLAB
do 20 & vr 21 feb 2020
Gedurende twee dagen gingen de kunstenaars van het Chileense gezelschap La Llave Maestra en de Vlaamse makers Yentl de Werdt, Charlotte Alles, Naomi Kerkhove en Elke Van der Kelen in een verkennende artistieke dialoog.

SYMPOSIUM
ma 24 feb 2022
Het vierde deel van THINK LOCAL CREATE GLOBAL focust op duurzaamheid. Hoe kunnen zowel festivals, gezelschappen als cultuurcentra/schouwburgen inzetten op duurzaamheid in hun (internationale) werking?
- KEYNOTE door Gerhard Verfaillie
- Een verkenning van twee netwerken als een vorm van duurzaamheid:

1. REAZIONE A CATENA / CHAIN REACTION                              
voorstelling door Cristina Cazzola, artistiek directrice van Segni d’Infanzia

Segni d’infanzia, als lid van ASSITEJ Italië and 5 Italiaanse festivals, en dat samen met 12 internationale festivals (ook Krokusfestival) start een nieuw netwerk op dat erop gericht is de internationalizering te bevorderen in relatie tot duurzaamheid.

Projectpartners: SEGNI New Generations Festival (Segni d’infanzia), ASSITEJ Italia, KIDS (Factory Compagnia Transadriatica), Visioni di futuro, Visioni di teatro (La Baracca), Trallallero (Teatroalquadrato),  I Teatri del Mondo (La Gru), Teatro fra le Generazioni (Giallo Mare Minimal Teatro) 

2. AMAZONAS NETWORK
Bebê de Soares, Braziliaaanse artiesten van Rosa Primo en La llave Maestra uit Chili

In politiek en sociale moeilijke tijden en met intrinsiek artistieke beperkingen (subsidies, verloning, reismogelijkheden) gaan de Zuid-Amerikaanse artiesten toch door met het maken en spelen van voorstellingen voor kinderen en families. Wat betekent voor hen maken, spelen, reizen, internationalizering in termen van ‘duurzaamheid’? 

- REFRAMING THE INTERNATIONAL
Research & development traject vanuit Kunstenpunt over internationaal werken in de kunsten en hun veranderende internationale dimensie. Tegenwoordig maakt onze samenleving een aantal enorme politieke, culturele en ecologische veranderingen door, waardoor we vragen stellen over de doelen, essentie en duurzaamheid van ons internationale werk. De inzet is hoger dan ooit, zo lijkt het. Met een kaartspel als hulpmiddel zullen we samen nadenken over enkele mogelijke uitdagingen die zich kunnen voordoen bij internationaal werken en vooral - de alternatieve oplossingen die we collectief kunnen vinden, inclusief de strategieën om ons werk duurzaam te maken en bij te dragen aan de duurzaamheid van het milieu wij wonen en werken.

TLCG #5 – 2022

ARTISTIEK UITWISSELINGSLAB
wo 23, do 24 & vr 25 feb 2022
In 2022 werkten Vlaamse makers met Akram Khan Company o.l.v. rehearsal director Nico Ricchini. Yentl de Werdt, Lara Deruyter, Zoë Demoustier, Amalia Herrera en Amalia Ruocco gingen in artistieke dialoog over oost en west, over traditie en hedendaags, over theater en dans.

SYMPOSIUM: CONNECTING NETWORKS
di 01 feb 2022
- KEYNOTE door Gerhard Verfaillie: ‘Internationaal, duurzaam verdiepen.’
- Hoe kunnen netwerken een antwoord bieden op de vele uitdagingen van het internationale werk?

1. ASSITEJ INTERNATIONAAL
Leden van het executive committee van ASSITEJ INTERNATIONAAL over de meerwaarde van internationale netwerking binnen (of verbonden aan) de organisatie en de meerwaarde die ze genereren voor het internationale werk.

2. REAZIONE A CATENA / CHAIN REACTION                              
Cristina Cazzola, artistiek directrice van Segni d’Infanzia
Projectpartners: SEGNI New Generations Festival (Segni d’infanzia), ASSITEJ Italia, KIDS (Factory Compagnia Transadriatica), Visioni di futuro, Visioni di teatro (La Baracca), Trallallero (Teatroalquadrato),  I Teatri del Mondo (La Gru), Teatro fra le Generazioni (Giallo Mare Minimal Teatro) 

3. KAPILAR
Bebê de Soares, Duitsland / Latijns Amerika
Platform die de samenwerking rond innovatieve internationale projecten wil stimuleren via collaboratie, productie en projectwerking. Bebe leidt ook Amazonas Netwerk.

4. PUSH+
Creative Europe-project rond drie thema’s (Home, Failure en Different bodies) met telkens een artistiek labo, een residentie en een toonmoment. 

FASE 2: 2023 – 2027

In deze nieuwe werkingsperiode gaat THINK LOCAL CREATE GLOBAL een tweede fase in. Vanaf 2023 verdiepen we dit project verder met een concrete jaarlijkse werking. Tijdens Krokusfestival zullen we jaarlijks een focus leggen op een bepaald land/regio/continent én werkplek HET LAB gaat doorheen het jaar een samenwerking aan met een buitenlandse organisatie om een zogenaamd artistiek uitwisselingslab op te zetten.

TLCG #6 – 2023

ARTISTIEK UITWISSELINGSLAB
zat 18 feb 2023
In 2023 organiseerden we een vierde artistieke uitwisseling. Deze keer werkten we rond een thema, namelijk het ‘ownership’ (eigenaarschap) door jongeren (of kinderen) van een voorstelling met Bobbi Lo produktion en de Vlaamse makers Manon Avermaete, Carli Gellings, Dirk De Lathauwer, Hussein Mahdi, Amalia Herrera, Mira Bryssinck en Ugo Dehaes, en twee Spaanse makers Jenny Vila en Pau Bachero van La Mecànica.

SYMPOSIUM: YOUNG SWEDSTAGE & WHAT ARE WE LOOKING FOR?
ma 20 feb 2023 
Sinds 2012 wordt Swedstage om de twee jaar in Stockholm georganiseerd om het beste van de Zweedse podiumkunsten voor internationale agenten te presenteren. De editie van 2022 werd echter gepresenteerd tijdens Bibu – de Zweedse Biënnale voor podiumkunsten voor de jeugd, 17 – 22 mei, onder de naam Young Swedstage. Niclas Malmcrona licht Zweedse festivals en gezelschappen toe met internationale werking. In een tweede deel gingen we in op de vraag waar we, als internationale festivaldirecteur, op zoek naar zijn als het om buitenlandse voorstellingen, gaat.

SYMPOSIUM: OP ZOEK NAAR NIEUWE SAMENWERKINGSMOGELIJKHEDEN 
di 21 feb 2023
Tijdens Krokusfestival 2022 presenteerden we al dit Italiaanse netwerk van festivals en gezelschappen die door samenwerking op zoek gaan naar duurzame artistieke uitwisseling voorbij de grenzen van het louter presenteren en internationaal spelen op festivals. Krokusfestival en Chain Reaction gaan een samenwerking aan, niet alleen tijdens de festivals, maar, via werkplek HET LAB, ook tijdens het jaar. Samen willen we artiesten/makers/creatieve geesten in contact brengen met elkaar, live en on-line, om tot een ‘andere ‘manier van uitwisseling te komen.