WIThWIT
resident HET LAB
biografie
WIThWIT werd in 2014 opgericht door Erki De Vries en Freija Van Esbroeck, beiden bekend voor hun beeldend werk en hun scenografieën voor dans en theater. WIThWIT ondersteunt een waaier aan beeldende activiteiten (theatervoorstellingen, performances, installaties, tentoonstellingen). In samenwerking met kunstenaars uit diverse disciplines brengt WIThWIT experimenteel beeldend werk voor alle leeftijden. Hun visuele voorstellingen en moedigen aan om de verwondering en de magie van het beeld te koesteren. Installaties of sculpturen zijn daarbij niet louter functioneel of dienstbaar aan een verhaal, maar worden zelf hoofdrolspelers. In de intimiteit van een theaterbox krijgen ze een nieuwe, gelaagde betekenis. Zo ontstaan poëtische werelden voor groot en klein waarin beeldende kunst en theater versmelten.
Erki De Vries is beeldend kunstenaar en scenograaf. Hoe ruimte inwerkt op onze ervaring is iets dat hem mateloos fascineert. Hij werkt graag en regelmatig met anderen uit het werkveld. Met hen ontwikkelt hij performances, theatervoorstellingen en/of tentoonstellingen. Samen met choreograaf Benjamin Vandewalle creëerde hij Birdwatching en One zero. Als scenograaf werkte hij o.a. voor Thomas Ryckewaert, Andros Zinse-Brown en Mesut Arslan. In 2019 en 2020 realiseerde Erki scenografieën voor Thomas Ryckewaert, voor de voorstelling Move 37, voor tout petit voor de voorstellingen luid en DRRRAAI voor het Marthatentatief voor de voorstelling Dounia B.
Freija Van Esbroeck ontwerpt objecten, theaterpoppen en poëtische sculpturen. Ze maakte reeds verschillende stopmotion films en fotoreeksen, verzorgde performances met lichaamssculpturen en maskers. Ze ontwierp scenografieën, rekwisieten en maskers voor opera-, dans- en theatervoorstellingen zoals The Fairy Queen [Transparant & Opéra de Lille, 2009] en Koningin zonder land [Muziektheater Transparant & Zomer Van Antwerpen, 2014). In 2016 ontwierp ze het decor en een aantal sculpturen voor de operaproductie Die Zauberflöte van regisseur Wouter Van Looy. [première Theaterhuis Luzern, Zwitserland].
Hoewel Michiel Alberts de afgelopen 15 jaar als beeldend kunstenaar heeft gewerkt in Antwerpen en afstudeerde aan het H.I.S.K., kom hij oorspronkelijk uit het theater. Zo studeerde hij af aan de Toneelacademie Maastricht. Daarna maakte en speelde hij een aantal eigen voorstellingen, zoals met Lotte van den Berg en met zijn eigen theatergroep Jonge Sla in Rotterdam. Na de masteropleiding in theaterstudies Dasarts te Amsterdam, verschoof Michiel uiteindelijk richting performances in de beeldende kunst, met projecten voor DeSingel in Antwerpen en het S.MA.K. in Gent, nationale en internationale tentoonstellingen.
Na zijn studie architectuur neemt Ruben Nachtergaele vele gedaantes aan als geluidskunstenaar en muzikant. Als componist/producer en performer van elektro-akoestische muziek werkte hij samen met onder andere Hof van Eede, C.R.E.W. , WIThWIT, Freek Mariën, Kevin Jean, Myriam Van Imschoot en Christine De Smedt. In toenemende mate is ‘luisteren’ – met veel aandacht voor stilte - het uitgangspunt voor zijn scoundscapes. Vandaar ook zijn liefde voor field recording. Die neemt ook in zijn geluidsontwerpen voor audiovisuele media een belangrijke plaats in.
withwit.be/nl