cultuurcentrum Hasselt

Kahramana

kunstZ/Mohanad Mukhtar
di 12 nov 2024
di 12 nov 2024

Mohanad Mukhtar laat zich voor zijn nieuwe voorstelling inspireren door het verhaal van Kahramana, de dappere vrouw van Ali Baba.  Hij vertelt over de vriendschap tussen een meisje en haar buurjongen: Kahramana en Jafar, die samen opgroeien in een kleine gemeenschap in Bagdad. Wanneer in de lente van 2003 de oorlog uitbreekt, is alles anders en start een droevige periode. De oorlog vernietigt niet enkel gebouwen. Niemand vertrouwt elkaar nog en ook de vriendschap tussen Kahramana en Jafar komt onder druk te staan… 
 
Hun families maken dan ook nog verschillende keuzes: Jafars familie beslist te vluchten, die van Kahramana (en zij dus ook) blijft in Bagdad. Daarenboven krijgen jongens en meisjes een heel andere rol toebedeeld. Ondanks alles blijft de dappere Kahramana voor Jafar een échte vriendin.   
 
Tijdens de naverwerking spelen de kinderen samen met Mohanad het Arabische spel ‘Betha Buth’ (dat vertaald kan worden als ‘huis, huizen’) en krijgen ze de gelegenheid om hun eigen verhalen te delen. De kinderen worden uitgenodigd om figuren te tekenen die ze in een houten speelgoedhuis mogen ophangen. Het zijn de personages van de kinderen zelf die nu in het huis wonen en waarmee een nieuw verhaal verbeeld kan worden.  
 
de makers 
Mohanad Mukhtar schuwt de grote thema’s niet. Na zijn passage met de voorstelling Sinbad (CCHA, 2023) kregen we heel wat hartverwarmende reacties binnen van kinderen én leerkrachten. Met Kahramana creëert hij een nieuwe visuele vertelling, die kinderen laat nadenken over de kracht van vriendschap, over het verschil tussen jongens en meisjes, over afscheid...  
 
theater / 3de leerjaar en 3de graad lager / max. 50 / leerling €4 / individueel €8 

onderdeel van

credits

concept, spel & regie Mohanad Mukhtar / tekeningen Charissa Plasmans / scenografie Studio Kuurjeus / muziekmontage Greet Vissers i.s.m. Alex De Bruyn / coaching en regie Greet Vissers / met de steun van de Stad Antwerpen, het district Borgerhout en de KBC / © Mario Leko
kunstz.be