cultuurcentrum Hasselt

Verdwijntijd

Sofie Vanden Eynde, luit & theorbe & Imago Mundi
di 8 okt 2024 - 20:00 - 21:10
di 8 okt 2024
20:00 - 21:10
  • di 8 okt 2024
    20:00 - 21:10
    Heilig Graf Herkenrode
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

In november 2016 dacht luitiste Sofie Vanden Eynde dat haar hart het zou begeven. De dokter hield haar de diagnose voor ogen, gespeld in blokletters: BURN-OUT. Zelfs de muziek, haar grote liefde, leek wel een koord rondom haar nek. De adrenaline van de concerten was gewoon te veel geworden. Ze besloot er een jaar tussenuit te nemen.

Het blijkt een louterend proces te zijn geweest. De gedachte zichzelf te verliezen in het vergaan van de tijd beangstigt haar niet meer. Vandaag distilleert ze haar ervaringen tot een nieuw recital dat de ruimte verkent tussen ruis en helderheid, overprikkeling en stilte, wanklank en harmonie.

Op een bijzondere locatie - waar tot voor enkele jaren kloosterzusters een eigen beleving van tijd en ruimte hadden - en in de brutalistische architectuur van de intieme kerk die in de jaren ’80 aan de Abdijsite van Herkenrode werd toegevoegd, speelt Sofie oude muziek van John Dowland, Francesco da Milano enerzijds en nieuwe muziek van Vladimir Gorlinsky anderzijds. Voor tekst zorgde auteur Annemarie Peeters, Katelijne Daemen verleende haar stem.

Deze bijzondere manifestatie van een innerlijke werkelijkheid op een plek met mystieke allures wordt gebracht in het kader van de 10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg.

credits

Iluit, theorbe & concept Sofie Vanden Eynde / tekst & dramaturgie Annemarie Peeters / soundscape & compositie Vladimir Gorlinsky / stem Katelijne Damen / © Willem Rosiers
sofievandeneynde.com