cultuurcentrum Hasselt

Salve Susato!

Utopia
ma 10 mrt 2025 - 20:00
ma 10 mrt 2025
20:00
  • ma 10 mrt 2025
    20:00
    Sint-Quintinuskathedraal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Met het zelfgekozen predicaat ‘Belgian handmade polyphony’ past Utopia perfect in het rijtje uitvoerders die in de reeks Quinten en kwarten vocale weefsels en contrapuntische technieken van de middeleeuwen tot nu naar de Hasseltse kathedraal brengen.

Toen de jongvolwassen Tielman Susato vanuit de streek rond Keulen in 1529 in Antwerpen aankwam, was het een handelshub en een ankerplaats voor durvers, gelukszoekers, visionairen en revolutionairen, die zijn gelijke niet kende in de toen bekende wereld. In een programma dat als CD-opname met een Diapason d’Or bekroond werd, brengt het ensemble Utopia een boeiend verhaal waarin Susato als componist, drukker en uitgever wordt belicht. Een centrale plaats wordt ingenomen door zijn Missa in illo tempore.

Via composities die Susato als moderne ondernemer publiceerde, komen ronkende namen van tijdgenoten aan bod: Lassus, Manchicourt, Gombert, Clemens, Crequillon en Josquin. Van deze laatste staat de ‘wereldhit’ Mille regretz op het menu, gevolgd door Les miens aussi, Susato’s eigen ‘respons’ hierop.

Meer concerten in de reeks Quinten en kwarten op 08 nov en 19 dec 2024 en 02 feb en 30 apr 2025.  

One can hardly imagine a better blended consort of voices or more sensitively shaped. performances.

Amercian Rcord Guide, maart 2024 

credits

sopraan Michaela Riener / altus Bart Uvyn / tenor Adriaan De Koster / bariton Lieven Termont / bas Guillaume Olry / luit Jan Van Outryve / © Tim De Backer
utopia-ensemble.be