cultuurcentrum Hasselt

Silent stories + Play echoes + Pause

Sofi Paez + Alexandra Hamilton-Ayres + Poppy Ackroyd
za 29 mrt 2025 - 20:00
za 29 mrt 2025
20:00
  • za 29 mrt 2025
    20:00
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Piano day
Sofi Paez
Silent stories
De Costa Ricaanse pianiste Sofi Paez (tegenwoordig opererend vanuit Berlijn) begon na haar studie aan het conservatorium eigen composities te maken met piano, zang en elektronica. Voornaamste inspiratiebron is de natuur. De sfeer die haar (post)klassieke stukken oproepen is dan ook delicaat en subtiel - de rust die de aanblik van een mooi landschap biedt, vertaalt naar muziek.

De twee losse tracks Diciembre en Preludio en ep Circles deden enorm uitkijken naar debuut Silent stories dat dit voorjaar verscheen op OPIA, het nieuwe platenlabel, festival en community van Ólafur Arnalds. Op het album onderzoekt Paez telkens twee gevoelens die naast elkaar bestaan: geluk/verdriet, liefde/angst, hoop/verdriet, en hoe zij - net als zovelen vóór haar - daarmee omgaan.

Alexandra Hamilton-AyresPlay echoes
Belgische première
De Brits-Belgische Alexandra Hamilton-Ayres is een bekroonde filmcomponiste en multi-instrumentaliste. Naast soundtracks voor documentaires en films bracht ze de voorbij jaren ook twee albums uit. Debuut 2 years stranger (2020) werd positief onthaald door o.a. The Guardian en Mary Anne Hobbs van BBC 6.

In 2022 vroeg Nils Frahm haar voor de compilatie Piano Day vol.1 én verscheen opvolger Play echoes op zijn label LEITER. Meer nog: het album werd opgenomen in Frahms gerenommeerde Saal 3-studio in Funkhaus, een impressionant radio- en opnamegebouw uit de DDR-periode aan de rand van Berlijn.

Play echoes is een diep meditatieve, verleidelijke verzameling die klassieke instrumentatie combineert met elektronische elementen. Van de levendige, pianogeleide kamermuziek van London '92 en het meer extravagant romantische Stone stairs tot de kabbelende synths van Unbound roept het album een sfeer van nostalgie op, die zowel bitterzoet als meeslepend is.

Op Piano day 2023 speelde Hamilton-Ayres een concert in de Londense Barbican, in 2024 in Praag. Voor Piano day 2025 speelt ze voor het eerst ‘in eigen land’, in CCHA!

Poppy AckroydPause
Belgische première
Poppy Ackroyd is een klassiek getrainde violiste, pianiste en componiste uit Edinburgh, en tegenwoordig werkend vanuit Brighton. Na het restaureren van een tweedehands vleugelpiano begon Ackroyd de vele mogelijkheden van het instrument te exploreren.

Op Escapement (2012), thuis opgenomen met slechts één microfoon, een paar luidsprekers en een laptop, nam ze de luisteraar mee op een ontdekkingstocht doorheen de wonderbaarlijke wereld van piano en viool. Dat album stelde ze, samen met opvolger Feathers, in 2014 voor in CCHA, tijdens Piano_anders #4 (met ook Sebastian Plano en Lubomyr Melnyk).

Het voorbije decennium verschenen nog Sketches (2017), Resolve (2018) en Pause (2021), geschreven en opgenomen vlak na de pandemie en de geboorte van haar eerste kind. Momenteel werkt Ackroyd aan een nieuw album dat verschijnt in de lente van 2025. Voor het eerst sinds lang komt ze dan (eindelijk!) opnieuw naar Vlaanderen, en dat op Piano day!

“Met Resolve laat Ackroyd haar grote muzikale groei horen. Een prachtig emotievol album vol tijdloze composities.” writteninmusic.com, 1 feb 2018

onderdeel van

On par with giants Nils Frahm, Max Richter and Hauschka.

Mojo 

credits

Sofi Paez - Silent stories
piano, zang & elektronica Sofi Paez / © Mariam Wo Ching

facebook.com/sofipaezmusic

Alexandra Hamilton-Ayres - Play echoes
piano & elektronica Alexandra Hamilton-Ayres / viool Alex Parsons / © Ellie Jackson-Smith

ah-a.co.uk

Poppy Ackroyd - Pause
piano, viool & elektronica Poppy Ackroyd / © Kat Gollock
poppyackroyd.com