cultuurcentrum Hasselt

The dream vehicle

WitkowskaVerbunt
zo 22 sep 2024 - zo 17 nov 2024
zo 22 sep 2024
-
zo 17 nov 2024

Een introspectieve reis naar het mysterie van tijd en liefde door kunstenaarsduo WitkowskaVerbunt. Een zinderende primeur met fotografie, film, muziek en poëzie!

In The dream vehicle trekt het fotografenduo WitkowskaVerbunt op tour door de Benelux. Deze roadtrip, als metafoor voor de levensreis, toont hen als protagonisten in hun poëtische queeste naar het mysterie van tijd en liefde. Waar dagelijkse gebeurtenissen worden gedocumenteerd en gestileerd tot visuele beschouwingen en waar zij hun gevoelens vertalen in dromerige verhalen.

In de auto, een klassieke Volvo, rijden zij schouder aan schouder, kijkend naar de toekomst, terwijl het verleden hen leidt door de achteruitkijkspiegel. Zo gaan ze op zoek naar universele thema's als liefde en geluk. The dream vehicle is een roadmovie van twee feilbare mensen, terwijl de tijd onvermijdelijk en onherroepelijk verstrijkt.

Anna Witkowska en Rob Verbunt werken sinds 2018 samen. In 2023 verscheen The dream vehicle, een 312 pagina’s tellende fotoroman als poëtisch relaas van hun roadtrips van de Noord-Hollandse duinen, over Vlaams en Waals grondgebied, terug naar Nederland. 

Voor het eerst te zien in deze omvang en voor het eerst in België, presenteren we The dream vehicle als een multimediaal project, dat naast fotografie ook uit film, muziek en poëzie bestaat.

BIO
Anna Witkowska (Polen, °1976) is een in Amsterdam gevestigde multidisciplinaire kunstenaar en fotograaf. Oorspronkelijk afgestudeerd als keramiekontwerper aan de Academie voor Schone Kunsten in Polen, vindt ze als kunstenaar haar beeldtaal in de autonome fotografie en film. Ze studeert af aan de Fotoacademie in Amsterdam.

Haar werk, waarin de vergankelijke kwaliteit van tijd, ruimte en wezen wordt overwogen, vertelt een verhaal van een mens die nadenkt over zijn aanwezigheid. “Mijn werk roept vragen op over onze relatie tot de ruimte en zet aan tot een nooit eindigende reflectie op onze werkelijke plaats in de wereld. Ik laat dit zien door middel van breed geënsceneerde symbolische scènes en het gebruik van solitaire menselijke figuren die daarin zijn geplaatst.”

Rob Verbunt (Den Haag, °1970) richtte zich oorspronkelijk op een carrière als reclametekenaar. Nadat hij zich bezighield met muziek en schrijven, studeert hij af aan de Fotoacademie Rotterdam. Robs autonome beeldende werk, gekenmerkt door het gebruik van pinhole-technologie, behandelt thema’s als individualiteit, verdriet, intimiteit en vertrouwen. “Met mijn werk trek ik een poëtische grens tussen pijn en plezier. Het is niet ongebruikelijk dat ik deelneem aan mijn beelden als decorstuk, waarbij ik het verhaal vertel of ervaar.”

interview met de fotografen

opening zo 22 sep 2024, 15 u t/m zo 17 nov 2024 
gratis van di t/m zo van 13 tot 17 u & bij avondvoorstellingen (theaterzaal)

credits

© WitkowskaVerbunt
thedreamvehicle.com