cultuurcentrum Hasselt

Before the stones

Lieven Gouwy & Adonis Kekidakis
zo 1 dec 2024 - zo 16 feb 2025
zo 1 dec 2024
-
zo 16 feb 2025

“Ons leven (is) niet ons leven, slechts het verhaal dat we over ons leven hebben verteld. Verteld aan anderen, maar vooral aan onszelf.” - Julian Barnes

Verhalen verbinden ons, ze creëren emotie, maken zinvol. Verhalen vormen gemeenschappen, vormen de plaats waar we leven, geven vorm aan ons bestaan. 

Fylakto (vertaling: amulet) is een dorp in Noord-Griekenland, 4 kilometer verwijderd van de Turkse grens. Het dorp kende een rijke geschiedenis, maar is nu in verval. Er wonen nog 150 mensen, 100 ervan zijn ouder dan 80 jaar. Als er iets is waardoor het dorp opvalt, is het wel het best bewaard gebleven versteende bos in Europa. De trots is een 40 miljoen jaar oude boom die op een heuvel uitkijkt over het hele dorp en daarmee, als een eeuwenoud amulet, de versteende drager is van de menselijke geschiedenis en haar vele verhalen.

Before the stones is dialoog tussen twee fotografen die de rijkdom ver-beeld-en van de herinneringen en de verhalen. Lieven Gouwy is een Vlaamse fotograaf die projecten opzet waarin hij de relatie tussen visualiteit en semiotiek onderzoekt. Adonis Kekidakis, wiens ouders geboren werden in Fylakto, onderzoekt in zijn werk de universaliteit van familiebanden.

Before the stones is een project dat een universeel element van ons menszijn raakt. Zo is het niet alleen het verhaal van een dorp in Griekenland, maar het verhaal van ons allen.

opening zo 01 dec 2024, 15 u t/m zo 16 feb 2025
gratis van di t/m zo van 13 tot 17 u & bij avondvoorstellingen (theaterzaal)

credits

© Lieven Gouwy
adoniskekidakis.com