Projectomschrijving
Een proef-als-je-durft-voorstelling.
In WIER nemen theatermakers Sien Vanmaele en Sofie Joan Wouters de jongste generatie op sleeptouw naar de wondere wereld van de zeewieren. Dit in het kader van dé vraag die Sien al jaren bezighoudt: kan ik via koken de wereld redden? In ZEEMAAL (2022) ging Sien op zoek naar het voedsel van de toekomst en vond ze in zeewier en zilte planten een duurzaam, voedzaam én lekker alternatief voor onze verspillende en vervuilende voedselproductie.
WIER wil kinderen op een speelse en interactieve manier laten kennismaken met deze inzichten. Want het zijn de kinderen die de wereld van morgen bevolken, en over die wereld hebben zij zeggenschap.
Dit keer vormt Sien een duo met Sofie Joan. Als twee keukenkapiteins nemen ze de kinderen mee op een eetavontuur. Al snijdend, hakkend, stomend en bakkend laten ze het jonge publiek kennismaken met wat de zee aan voedsel te bieden heeft. Géén vlugge fishfingers, surimisalade of een gebakken visje, maar blauweschelpenbrood, zeeslapesto en zeebeertjessnoep. Hapjes die Sien en Sofie Joan bereiden en waarbij de kinderen een handje helpen… om dan samen te proeven van ongekende smaken die kunnen bijdragen tot een wereld waar het goed is om te leven.
Tijdens het koken vertellen Sien en Sofie Joan verhalen van de immer mysterieuze, wispelturige zee, met in haar duistere dieptes schepsels die niemand ooit kon aanschouwen. De zee die ooit de oersoep was waaruit alle leven is voortgekomen, maar stilaan een plastic soep wordt, verzuurd en zonder zuurstof. De zee die de kinderen om hulp roept en hen vraagt te luisteren naar wat ze te zeggen heeft.
WIER speelt in scholen.
Doel van de residentie
Tijdens deze residentie zullen Sien en Sofie Joan intensief werken aan hun nieuwe voorstelling. Ze willen niet alleen verder schrijven en improviseren, maar ook verschillende aspecten van de productie uitproberen en verfijnen. Dit omvat:
- Het verder ontwikkelen van personages.
- Het creëren en uitwerken van diverse scènes, waaronder een documentaire die ze naspelen.
- Het verdiepen in het zintuiglijke aspect van de voorstelling en dit verder uitwerken.
- Het nadenken over decor en attributen die het verhaal ondersteunen.
Om hun werkproces te testen, plannen ze een aantal bijeenkomsten met klassen uit Hasselt. Deze sessies bieden de ideale gelegenheid om hun ideeën in de praktijk te brengen, het verhaal te verfijnen en te zien of alles goed samenkomt. Het doel is om de voorstelling op punt te zetten en klaar te maken voor een breder publiek.
Meer informatie over Sien Vanmaele en Sofie Joan Wouters kan je hier lezen.