cultuurcentrum Hasselt

praktisch

Praktische informatie

hoe inschrijven?
Inschrijven voor de schoolvoorstellingen van seizoen 2024 - 2025 kan vanaf maandag 10 juni 2024 om 10 u. Het volledige overzicht van het scholenaanbod vind je terug op de website vanaf maandag 03 juni 2024.

Inschrijven gebeurt via een digitaal inschrijvingsformulier via ccha.be/scholen. Enkele velden van dit formulier zijn verplicht, andere optioneel. Vergeet zeker niet bij elke keuze twee alternatieven te vermelden voor het geval jouw eerste keuze reeds volzet is.

Opgelet: dit inschrijvingsformulier geldt niet als definitieve reservatie. We sturen je voor de zomervakantie een eerste bevestiging met daarin de toegewezen voorstelling(en). In de tweede helft van september ontvang je een definitieve bevestiging die het hele seizoen geldig blijft. Zodra je deze hebt ontvangen, ligt/liggen de door jou gevraagde voorstelling(en) vast.

aantal leerlingen
Zorg ervoor dat bij de inschrijving het aantal leerlingen zo goed mogelijk klopt. Dit is belangrijk, want indien de dag van de voorstelling de afwijking van het aantal leerlingen groter is dan 10%, dan wordt 90% van het bevestigde aantal aangerekend. Ook bij eenzijdige annulering of het niet-opdagen door de school, wordt 90% van het bevestigde aantal gefactureerd. Voor afwezige leerlingen (door bijvoorbeeld ziekte) op de dag van de voorstelling, kan je tot maximum 10% van de bevestigde aantallen aftrekken.

aantal begeleiders
Vermeld bij je inschrijving ook steeds het aantal begeleiders. Per 15 leerlingen kan 1 begeleider de voorstelling gratis bijwonen. Indien er meer begeleiders de voorstelling wensen bij te wonen en de maximumcapaciteit nog niet overschreden is, kan dat aan de toegangsprijs die vermeldt staat op de website.

betaling
Na ontvangst van de factuur, schrijft de school het verschuldigde bedrag over. 

wijzigingen & annuleringen
Door overmacht is het mogelijk dat een activiteit wijzigt van datum of geannuleerd wordt. In dat geval word je onmiddellijk op de hoogte gebracht en krijg je een oplossing of een alternatief aangeboden. In geen geval kan CCHA aansprakelijk worden gesteld voor deze uitzonderlijke omstandigheden.

Lesmappen, voorbereidingen & nabesprekingen

vooraf
Een goede voorbereiding is een bepalende factor in de theaterbeleving van de leerling.

Naar welk genre voorstelling ga je kijken? Theater, dans, muziek of net een mix van disciplines? Wordt er gesproken of is de voorstelling woordeloos? Waar gaat de voorstelling over? Wie heeft de voorstelling gemaakt?

Een voorbereiding hoeft niet altijd lang te duren. Een lesmap kan je daarbij helpen. Indien er een lesmap beschikbaar is bij een voorstelling, versturen we die zo’n drie weken op voorhand (of wanneer de map beschikbaar is) naar de scholen. Op de webpagina van de voorstelling op onze website vind je ook steeds de meest recente info terug, net als filmpjes, foto’s en trailers.

Ook praktische elementen spelen een rol bij het informeren van je leerlingen. Waar vindt de voorstelling plaats? Hoe gedraag je je in een voorstelling? Mag je lachen als je iets grappig vindt? Of moet je net muisstil zijn? Mag je een foto nemen? Of een pas binnengekomen berichtje checken?

Dit soort elementen noemen we de theatercodes. Vergeet zeker niet om deze te overlopen met je leerlingen. Deze afspraken lijken vanzelfsprekend, maar zijn dat dikwijls niet! We sommen ze graag nog even voor je op:

  • Kom op tijd aan in het cultuurcentrum.
  • Hang je jas op aan de toegewezen vestiaire.
  • Ga nog gauw even naar het toilet alvorens we de zaal betreden.
  • Schakel je gsm uit.
  • Je mag geen foto’s maken tijdens de voorstelling.
  • Je mag niet eten en drinken tijdens de voorstelling.
  • Wanneer de lichten uitgaan, gaat de voorstelling beginnen en zijn we rustig en stil.
  • Praat niet tijdens de voorstelling. Reageren mag natuurlijk wel (bijv. met een lach, een oeeeh of een aaaah).
  • Aan het einde van de voorstelling is er applaus!
  • Laat je zitplaats netjes achter en kijk of je niets vergeten bent.

Maar het allerbelangrijkste: geniet van de voorstelling!

achteraf
Soms is een voorbereiding alleen niet voldoende en vraagt een voorstelling om een gesprekje achteraf. Een voorstelling kan de leerlingen erg raken of er blijven nog enkele losse eindjes over die uitgeklaard moeten worden. Soms zijn de reacties heftig: positief of net negatief. Het is steeds nuttig om even samen stil te staan bij wat je net gezien hebt. Wat vond je leuk? Wat vond je minder leuk? En waarom precies?  

projecten op maat – muzisch schoolklimaat
CCHA is één van de cultuurschakels van de CANON cultuurcel en werkt graag mee aan de uitbouw van een muzisch schoolklimaat. CCHA gaat ook in op jouw concrete vragen om samen een project uit te werken. Heb je ideeën of vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren: dagvoorstellingen@ccha.be.

cultuurkuur.be
Vanaf 1 februari 2015 werd alle informatie over het ondersteuningsproject dynamo3 geïntegreerd binnen cultuurkuur.be. Dynamo3 ondersteunt de scholen met praktijkvoorbeelden, vervoer met De Lijn naar culturele bestemmingen en subsidies voor creatieve projecten. Met dynamoOPWEG kan elke school gratis met De Lijn naar culturele bestemmingen. Dit met maximum 30 personen per rit en volgens de bestaande dienstregeling. Met dynamoPROJECT kan je max. 1.500 euro krijgen voor een creatief schoolproject waarbij je met min. 1 externe culturele partner een langer actief proces aflegt op maat van de school.

vragen?
Indien je vragen hebt over een voorstelling, over je inschrijving of de inschrijvingsprocedure, kan je een mailtje sturen naar dagvoorstellingen@ccha.be.