Rébecca Dautremer
De Franse topillustratrice Rebecca Dautremer (°1971, Gap) leidt een leven in beeld. Ze heeft haar werken dan ook terecht over de hele wereld zien vertalen: Cyrano, Alice in Wonderland, A bible, The sleeping wood... Ze heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder het Illustrated Book Pépite en de Illustration Grand Prix in 2019.
Sinds het begin van haar carrière heeft ze een breed publiek weten te bereiken. Ze ontwikkelt haar universum, raakt dat van sprookjes nauw aan, herziet literaire klassiekers of grijpt hedendaagse romans aan die ze sublimeert. Met Of mice and men van John Steinbeck verlegt ze opnieuw de grenzen van haar virtuoze kunst.
Niet minder dan 35 illustraties uit deze fantastische gothic novel zijn nu voor het eerst te zien in België!
Voor de sfeerzetting van hun fantastische illustraties heeft Rébecca Dautremer zich laten inspireren door beelden van Amerikaanse fotografen uit de jaren '30: “De opening van het eerste hoofdstuk met de twee mannen die de weg oprijden, is volledig geïnspireerd op een foto van Dorothea Lange. Om zich onder te dompelen in de sfeer van het boek, spendeerde ik mijn tijd aan het doorzoeken van haar foto's naar alledaagse voorwerpen. Het opzet hiervan was om de visuele sfeer van de foto's te kunnen transcriberen. De sfeer loopt door alle beelden heen, zowel als documentatie van de boerderijen, hun functioneren en hun uiterlijk, maar ook in de gezichten van de personages, van de mensen die lijden.”
In deze tentoonstelling gaan de tekeningen van Dautremer in dialoog met 15 originele beelden van iconische fotografen als Dorothea Lange en Walker Evans.
Op zaterdagmorgen 28 augustus kan je uit eerste hand van Rébecca Dautremer zelf meer vernemen over haar werk, inspiratie en techniek. In het Frans, maar vertaling wordt voorzien! Mis deze unieke kans niet om een bijzondere inkijk te krijgen in de wereld van deze fantastische kunstenares.
reserveer hier
Dorothea Lange
was een Amerikaanse fotografe die vooral bekend is geworden door haar documentaire werk in opdracht van de Farm Security Administration omtrent de gevolgen van de Grote Depressie.
Lange werd geboren als Dorothea Nutzhorn in Hoboken, New Jersey. Na enkele jaren als assistent voor diverse fotografen gewerkt te hebben, opende ze in 1918 in San Francisco een portretstudio, die een succes werd. Begin 1935 kreeg ze een betrekking als fotograaf voor het Amerikaanse overheidsorgaan Resettlement Administration, later geheten Farm Security Administration. Haar opdracht was het vastleggen van de gevolgen van de Depressie op het sterk verarmde Amerikaanse platteland. Een vorm van sociale fotografie.
Haar meest bekende foto is getiteld Migrant mother uit 1936 (te zien in de expo) waarop Florence Owens Thompson is afgebeeld met drie van haar kinderen. De identiteit van mevrouw Thompson bleef echter onbekend tot 1978.
Walker Evans
studeerde literatuur in Chicago, alvorens hij in 1928 besloot om fotograaf te worden. In 1936 kreeg hij met schrijver James Agee van het tijdschrift Fortune de reportageopdracht om “de crisis in beeld te brengen”, hetgeen uiteindelijk het in zijn soort baanbrekende fotoboek Let us now praise famous men: three tenant families (1941) opleverde. Het werk brengt de lotgevallen in beeld van drie kleine pachterfamilies in het zuiden van de Verenigde Staten, bitter, maar doordrongen van een diepgewortelde sympathie. In 1971 vond een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats in het Museum of Modern Art te New York, waar zijn werk nog steeds op een aparte afdeling te zien is. Vier jaar later overleed hij, hij werd 71 jaar oud.
Opening op zo 15 aug om 15 u. Nadien dagelijks te bezoeken van 13 t/m 17 u met timeslot om 13 & 15 u. Reservatie verplicht.