Japanse kinderen is een groot project dat gebaseerd op drie fotoreeksen van de Japanse fotograaf Osamyu Yokonami. Zijn foto’s, en zeker in dit aantal, worden voor het eerst in België gepresenteerd.
Na eerder commercieel fotowerk in Japan, gooide fotograaf Osamu Yokonami (°1967, Tokyo) het over een andere boeg. Inmiddels publiceerde hij 7 schitterende fotoboeken en stelde hij tentoon in Tokyo, Los Angeles, Miami, Nederland, en werd hij geselecteerd voor de prestigieuze Daegu Photo Biennal.
Door ritmische herhaling en serialiteit onderzoekt Yokonami in zijn fotowerk thema’s als identiteit en culturele homogeniteit. In zijn werk zien we zowel de verbinding als de spanning tussen individuele expressie en gemeenschappelijk culturele gewoontes.
1.000 CHILDREN
De oorspronkelijke inspiratie voor dit project ontstond ongeveer 10 jaar geleden, toen Osamu Yokonami lokale kinderen in Phuket (Thailand) fotografeerde. Toen hij vier meisjes in uniform voor de muur van de school wilde laten staan voor een foto, had hij ineens een idee om elk kind een stuk fruit op de schouders te laten klemmen. Meteen zag hij hoe hun gezichtsuitdrukking veranderde. Op dat moment werd de fotograaf zich uitermate bewust van de individualiteit van elk kind.
Toen hij hetzelfde ondernam met Japanse kinderen, realiseerde hij zich dat, ondanks dezelfde kleding, dezelfde achtergrond, dezelfde bewegingen en dezelfde verlichting, ook hier de inbreng van het fruit de singuliere individualiteit naar voren bracht.
Terwijl ze gefocust raken op het balanceren van het fruit, laten de gezichtsuitdrukkingen van de kinderen geleidelijk en onbewust meer en meer zien van hun persoonlijkheid. “Ik denk dat iedereen een onbewust deel van zijn lichaam en geest heeft, en met deze methode is het mogelijk om dat deel te laten zien, in ieder geval voor een ogenblik,” zegt de fotograaf daarover.
In anderhalf jaar fotografeerde Yokonami 100 kinderen. Toen besefte hij dat de kracht van zijn beelden ook in de grote reeks lag en werkte hij gedurende 5 jaar aan dit project van 1.000 foto’s.
PRIMAL
Na de individuele portretten, maakt Yokonami met het Primal-project gelijkaardige beelden van nog iets jongere kinderen (2 à 3 jaar). Door de leeftijden nog jonger te maken, kwam hij op heel onverwachte uitdrukkingen, primairder haast, dichter bij het instinct. "Misschien worden de wilde delen naar voren gebracht, terwijl de ziel aan de binnenkant van het lichaam en de spirituele wortels in onbewustheid verborgen zijn?”
AFTER CHILDREN
Een derde reeks foto’s is gemaakt met jongeren van 12 à 13 jaar. Tijdens deze opnames realiseerde Yokonami zich hoe sterk de jongeren zich bewust waren van het feit dat ze gefotografeerd werden. Ze namen poses aan, zochten houdingen op. Het onbewuste gedrag van vroeger verdween en het bewustzijn verscheen. Naarmate we ons ontwikkelen neemt de zuiverheid van ons onderbewustzijn als het ware af.
opening zo 12 dec om 15 u, nadien di t/m zo van 13 tot 17 u (gesloten van vr 24 dec 2021 t/m zo 2 jan 2022)