Beatrijs: een makkelijk middeleeuws Maria-mirakel maar dan moeilijk
-
ma 24 apr 202313:30 - 14:30kleine theaterzaal
Beatrijs, een middeleeuwse non, verlaat het klooster op een dag voor haar jeugdliefde. Die jeugdliefde laat haar echter achter wanneer het geld op is. Beatrijs heeft geen andere keuze en gaat als sekswerker aan de slag om haar kinderen te onderhouden. Uiteindelijk beslist ze toch om terug te keren naar het klooster en haar kinderen af te staan. Ziezo, dat was in het (heel) kort: het verhaal van Beatrijs.
In de voorstelling Beatrijs: een makkelijk middeleeuws Maria-mirakel maar dan moeilijk, gaan de makers op zoek naar een meer gelaagde lezing van Beatrijs en diens tijd. Aangezien de middeleeuwen vaak met clichés en vooroordelen beschreven staan als de donkere eeuwen waarin (mannelijk) geweld domineert en vrouwen geen rol spelen, stellen de makers dit graag eens in vraag. En dat leidde al tot verrassende inzichten! Zo bleken vrouwen in de middeleeuwen meer geëmancipeerd dan we zouden denken…
Beatrijs is het ideale personage om de eenzijdige blik op de geschiedenis verder te onderzoeken. Een vrouw die zowel non, moeder als sekswerker is en haar eigen keuzes maakt. Waarom maakte Beatrijs de keuzes die ze maakte? Aan de hand van gesprekken met experts maken de makers een nieuwe bewerking van dit verhaal, uit een ander standpunt.
de makers
Regisseur en theatermaker Lola Bogaert staat in voor de dagelijkse leiding van Het Huis Hasselt en regisseerde al projecten i.s.m. DE MAAN en Kopergietery. Lola, Sara en Yinka maakten eerder al de succesvolle voorstelling Drie Griekse verhalen door drie vrouwen in (min of meer) drie kwartier (CCHA, 2020).
van en met Lola Bogaert, Sara Haeck & Yinka Kuitenbrouwer / coaching Kristien De Proost & De Roovers / kostuum Lotte Boonstra / met dank aan De Warande, Monty Kultuurfaktorij, De Grote Post & TG Stan
theater / max. 200 / leerling € 8 / individueel € 8
credits
van en met Lola Bogaert, Sara Haeck & Yinka Kuitenbrouwer / coaching Kristien De Proost & De Roovers / kostuum Lotte Boonstra / met dank aan De Warande, Monty Kultuurfaktorij, De Grote Post & TG Stan