cultuurcentrum Hasselt

residentie: 21-24 mei 2024

Claire Croizé - The round
di 21 mei 2024 - vr 24 mei 2024
di 21 mei 2024
-
vr 24 mei 2024
  • di 21 mei 2024
    -
    vr 24 mei 2024
    HET LAB

projectomschrijving
The Round is een re-creatie van de voorstelling Primitive die door een groep van 6 Brusselse kinderen tussen 8 en 13 jaar werd gemaakt en uitgevoerd. Deze voorstelling belichaamt een explosie van vitaliteit en ongetemde energie. De creatie van Claire Croizé werd in 2014 gemaakt in samenwerking met de dansers Youness Khoukhou, Radouan Mriziga, José-Paolo Dos Santos en decorontwerper Jozef Wouters die een cirkelvormige tribune voor het stuk ontwierp. Door dit ontwerp krijgt de creatie een volledig nieuwe dimensies en getuigt het van een diepgaand engagement met de stedelijke realiteit van diversiteit in Brussel.

The Round benadrukt de vitaliteit en ongetemde energie van lichamen in beweging, nauw verbonden met elkaar en hun omgeving. Het roept op tot een terugkeer naar de bron - de adem, het ritme van de lichamen, het spel - en het speelt in op de ambivalentie van een energie die zowel positief als potentieel destructief is.

De creatie gaat niet alleen over de fysieke en abstracte dimensies van dans, maar ook over het creëren van een groep en het installeren van een gevoel van gemeenschap of solidariteit. Tegelijkertijd benadrukt Claire Croizé de individualiteit en persoonlijkheid van de kinderen door hen aan te moedigen inspiratie te putten uit hun culturele tradities en persoonlijke geschiedenis.

The Round kan zowel binnen als buiten worden uitgevoerd: in bossen, aan de oevers van een kanaal, op het strand, achter een duin of in een park; maar ook in theaters, een oud pakhuis of een gymzaal.

doel van de residentie
De onderzoeksperiode van Claire Croizé in HET LAB zal haar in staat stellen om haar intenties te onderzoeken voordat ze aan de slag gaat met de kinderen van The Round.

Ook Youness Khoukhou, een danseres die deel uitmaakte van de oorspronkelijke cast van Primitive, zal drie dagen mee in dit onderzoek duiken. Samen gaan ze uitzoeken welke bewegingen of scènes uit Primitive ze kunnen doorgeven aan de kinderen, en met welke opdrachten die op Primitive zijn geïnspireerd, ze met de kinderen kunnen experimenteren.

Claire Croizé wil ook graag werken rond het idee van kinderspelletjes en kijken hoe ze die kunnen gebruiken en transformeren tot een choreografisch spel.

Meer informatie over Claire Croizé kan je hier lezen.

credits

©ECCE
ec-ce.be/