cultuurcentrum Hasselt

Enigma & Bostridge sings Britten

Belgian National Orchestra o.l.v. Roberto Gonzalez-Monjas & Ian Bostridge, tenor
za 28 sep 2024 - 20:00
za 28 sep 2024
20:00
  • za 28 sep 2024
    20:00
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

“De langer wordende schaduw, de bugel in de verte bij zonsondergang, de barokke pracht van de sterrenhemel, de zware engelen van de slaap; maar ook de mantel van het kwaad - de worm in het hart van de roos, het zondebesef in het hart van de mens.”

Met deze woorden omschreef Benjamin Britten het werk dat hij componeerde op impuls van een hoornvirtuoos uit de Royal Air Force Music Services. Hij gebruikte zes gedichten van o.m. William Blake en John Keats; bij de première werden ze gezongen door zijn levensgezel Peter Pears. Naar CCHA komt de legendarische Ian Bostridge, gekend voor zijn diepgaande interpretatie van Schuberts Winterreise of zijn samenwerkingen met Simon Rattle, Philippe Herreweghe, John Eliot Gardiner en Brad Mehldau.

Wat Elgar met de titel Enigma precies bedoelde, is zelf enigszins… een enigma. De componist werkte een vaag idee dat zijn vrouw wel leuk vond verder uit en liet zich d.m.v. karaktertrekken van zijn vrienden inspireren tot een monumentale variatiereeks zonder duidelijk voorafgaand thema.

Monumentaal waren Roberto Gonzalez-Monjas en het BNO al eerder in CCHA, o.a. in de vijfde symfonie van Beethoven in december 2023.

programma
Wolfgang Amadeus Mozar
t Adagio en fuga in c klein voor strijkers K. 546
Benjamin Britten Serenade for tenor, horn and strings op. 31
Edward Elgar Variations on an original theme op. 36 “Enigma”  

credits

inleiding 19.15 u / dirigent Roberto González-Monjas / tenor Ian Bostridge / hoorn Felix Dervaux / inleiding Waldo Geuns / © Marco Borggreve 
nationalorchestra.be