cultuurcentrum Hasselt

Čiurlionis - Wel en wee van een Litouws genie

Casco Phil Kwartet & Kurt Van Eeghem
vr 18 okt 2024 - 20:00
vr 18 okt 2024
20:00
  • vr 18 okt 2024
    20:00
    parketzaal 1
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De reeks Kamerbreed parket brengt kamermuziek naar de vintage parketzaal van CCHA. De houten vloer verleent een extra touch aan het koloriet van strijkkwartet, klarinet of hobo. De eerste voorstelling van deze reeks valt tijdens Nordic night(s) en wordt met verve doorspekt met vertellingen door publiekslieveling Kurt Van Eeghem.

Amper 35 werd hij, Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, en van erkenning bleef hij grotendeels verstoken. Vandaag wordt hij herontdekt als één van de belangrijkste kunstenaars van de Baltische regio: een schilder die zijn penseel drukte op het symbolisme en de basis legde voor de latere Europese abstractie, een componist die omwille van zijn vooruitstrevendheid in Sint-Petersburg ooit naast Medtner en Skrjabin geprogrammeerd stond.

Voormalig Klara-presentator en nieuwsgierig muziekfanaat Kurt Van Eeghem trok naar de machtige Litouwse bossen, verdiepte zich in Čiurlionis’ leven en liefde, zijn genie en zijn verwarring. In 2022 goot hij dit in een boek. In de vertolking van de strijkers van Casco Phil gaat de muziek in dialoog met het woord, op reis doorheen de verbeelding van een synestheet die kleuren hoorde en klanken een kleur gaf.  
 
Meer concerten Kamerbreed parket op 29 nov 2024 en 25 jan en 20 feb 2025
 
programma
Mikalojus Konstantinas Čiurlionis Strijkkwartet in c klein & Thema en variaties in b klein 

onderdeel van

credits

strijkkwartet Casco Phil / auteur & verteller Kurt Van Eeghem / © Mikalojus Konstantinas Čiurlionis
cascophil.be