cultuurcentrum Hasselt

EX NIHILO - Polyfonie van het onmogelijke

Graindelavoix
vr 8 nov 2024 - 20:00
vr 8 nov 2024
20:00
  • vr 8 nov 2024
    20:00
    Sint-Quintinuskathedraal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Quinten en kwarten: met een kwinkslag naar de patroonheilige van de kathedraal verwijst deze reeks naar de basisintervallen van de polyfonie. Verwacht je aan contrapuntische technieken en vocale weefsels van de middeleeuwen tot nu.

Op de muziek van één van de meest internationale periodes uit de geschiedenis van de Lage Landen werpt Björn Schmelzer met Graindelavoix een zowel vocaal-technisch als wetenschappelijk-filosofisch steeds weer originele blik. Uitgangspunt van het project waarmee zij de serie in de kathedraal openen, is Josquin Desprez’ motet Praeter rerum seriem of “voorbij de natuurlijke orde der dingen”, verwijzend naar de geboorte van God uit een sterfelijke maagd.

Zonder overdrijven zou je polyfonie een soort science fiction avant-la-lettre kunnen noemen: ze was in staat onmogelijk te vatten theologische en mystieke concepten uit te drukken in belichaamde klankvoorstellingen. Het onvoorstelbare wordt ‘geïncarneerd’ en aldus verankerd in onze zintuigen. Freestylend door het oeuvre van Josquin Desprez en verder ook o.m. Obrecht, Ockeghem en Giaches de Wert, tekent Graindelavoix met acht uitgelezen zangers voor een zinnelijke beleving van datgene wat ons petje te boven gaat.

Meer voorstellingen in de reeks Quinten en kwarten op 19 dec 2024, 02 feb, 10 mrt en 30 apr 2025.  

credits

artistieke leiding Björn Schmelzer / zang Teodora Tommasi, Florencia Menconi, Andrew Hallock, Albert Riera, Gabriel Belkheiri, Marius Peterson, Tomàs Maxé & Arnout Malfliet / © Filip Adamus
graindelavoix.be