cultuurcentrum Hasselt

CONCRETE musique CONCRETE #4 Dream cycles

Natasha Pirard
di 11 mrt 2025 - 20:00
di 11 mrt 2025
20:00
  • di 11 mrt 2025
    20:00
    Heilig Graf Herkenrode
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

In de bijzondere setting van de prachtige brutalistische ‘kapel’ of Heilig Graf-kerk op de abdijsite van Herkenrode zetten we dit seizoen tijdens vier concerten telkens één vrouwelijke componiste/muzikante centraal. Conrete music of musique concrète?

De nieuwsgierigheid van Natasha Pirard naar ‘geluid’ ontstond tijdens haar studies musicologie in Gent, aangewakkerd door een muzikale openbaring die ze kreeg toen ze de minimalist Steve Reich vier van zijn stukken zag uitvoeren in Amsterdam. Zelf creëert Pirard elektroakoestische muziek met synthesizers, tapeloops en akoestische instrumenten. Zacht en mysterieus, ongrijpbaar en zinderend, moeilijk in een hokje te plaatsen, maar met een grote emotionele impact.

Gefascineerd door het hoe en waarom van geluiden, door geluidsoverlast en door dagelijkse geluiden die deel uitmaken van onze directe omgeving, debuteerde Pirard in december met Dream cycles op DEEWEE, het label van David en Stephen Dewaele van Soulwax. Niet op cd, niet op vinyl, wel als cassette-box. Goed voor een 120 minuten durende exploratie van geluiden, loops, frequenties en geluidsgolven; een achtdelige muziekcyclus opgesplitst in secties van vijftien minuten, verdeeld over vier cassettes, als weerspiegeling van de eindeloze cyclische tijd.

credits

synths, tapes & elektronica Natasha Pirard / © Behangpapier & Martine Stappers
facebook.com/natashapirard