cultuurcentrum Hasselt

Beethoven’s heroes

Anima Eterna o.l.v. Bart Van Reyn & Véronique Gens, sopraan
do 15 mei 2025 - 20:00
do 15 mei 2025
20:00
  • do 15 mei 2025
    20:00
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Met Schumann, Brahms, Bruckner en Mahler was Anima Eterna de vorige jaren steeds weer een graag geziene gast in CCHA. Ditmaal presenteren ze een origineel Beethoven-programma.

Van deze vrije geest die doordrenkt was van de idealen van de Verlichting wordt een portret geschetst via verhalen van liefde en heroïek. In de muziek voor Goethes treurspel Egmont sprak Beethoven zijn politieke zorgen uit door de verheerlijking van het heldhaftige offer van de in 1568 te Brussel ter dood gebrachte graaf van Egmont.

In een fragment uit zijn enige opera Fidelio incarneert stersopraan Véronique Gens (Commandeur in de Franse Orde der Kunsten en Letteren sinds 2021) Leonore, een vrouw die gevangen zit in de ketenen van haar tijd maar zichzelf emancipeert door middel van list en verleiding. Het losstaande werk Ah! perfido is een uitgebreide scène met concertaria die eveneens geïnspireerd is door vrouwelijk verzet tegen tirannie.

Het programma besluit met de complexe haat-liefde-verhouding van de componist met Napoleon die zijn derde symfonie markeerde.

programma
Ludwig van Beethoven Ouverture tot Egmont op. 84, Ach brich noch nicht - Komm, Hoffnung recitatief & aria uit Leonore (1806), Ah! perfido - Per pietà, non dirmi addio recitatief & concertaria op. 65 & Symfonie nr. 3 in Es groot op. 55 Eroica

credits

inleiding 19.15 u / dirigent Bart Van Reyn / sopraan Véronique Gens / inleiding Stijn Paredis / © Jean-Baptiste Millot, Franck Juery & M. Ribes & A. Vo Van Tao
animaeterna.be & veroniquegens.com