cultuurcentrum Hasselt

We kept on dancing like it didn’t matter

Giannina Urmeneta Ottiker
zo 22 sep 2024 - zo 17 nov 2024
zo 22 sep 2024
-
zo 17 nov 2024

Giannina Urmeneta Ottiker groeide op in Peru, een land dat kampte met politieke onrust, corruptie en een onstabiele economie. Herinneringen aan tanks die 's nachts door de straten rollen, militaire staatsgrepen, aardbevingen en terrorisme vormen verhalen en beelden uit haar verleden. Ze zijn ook wel verweven met heerlijke zomerdagen en de warmte van de zuiderse bevolking.

Maar herinneringen zijn nooit zuiver. Onherroepelijk kruipt en sluimert fictie omheen de afwezige feiten. De woorden en het verhaal kleuren wat we ons herinneren en de manier waarop we ons dat herinneren.

Afwezigheid en de verhalende herinnering aan die voorbije aanwezigheid vormt de kern van Ottikers werk. Ze fotografeert haar directe omgeving, haar reizen, haar ontmoetingen met (podium)kunstenaars. Ook schrijvers en schilders zijn een directe inspiratiebron.

Haar foto’s zijn gelaagd, bekrast of ogenschijnlijk beschadigd. Ze gaan van kleur naar gradaties van grijs en donker naar gemanipuleerde beeldlagen.

Deze expo is een volgende fase in het perpetuum mobile dat haar werk kenmerkt: een dialoog tussen bestaand en nieuw werk in een voortdurende poging om de herinnering te verhalen.

opening zo 22 sep 2024, 15 u t/m zo 17 nov 2024 
gratis van di t/m zo van 13 tot 17 u & bij avondvoorstellingen (theaterzaal)

credits

© Giannina Urmeneta Ottiker
guo.be