cultuurcentrum Hasselt

De vuurvlieg, de aardbei en de zeeschildpad

Moya De Feyter & De Klimaatdichters
wo 7 mei 2025 - 20:00
wo 7 mei 2025
20:00
  • wo 7 mei 2025
    20:00
    kleine theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De Klimaatdichters zijn een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Naar het voorbeeld van Poets for the planet zetten ze poëzie in al haar verschijningsvormen in voor een klimaatvriendelijke wereld. Het collectief met als drijvende kracht de uit Hasselt afkomstige Moya De Feyter raakte de harten van de bezoekers in CCHA in najaar 2023 en komt terug met een nieuwe editie die zich toespitst op de noodzaak van duisternis.

Mensen hebben het donker nodig om te kunnen slapen, maar ook planten, bomen, insecten, vogels en vissen zijn van het ritme van licht en donker afhankelijk voor hun voortbestaan.

Jonge zeeschildpadden oriënteren zich op het reflecterende maanlicht om de weg naar zee te vinden. Vuurvliegen maken met hun lijfjes licht om een partner te vinden, maar die kunnen dat alleen maar zien als het donker genoeg is. Aardbeiplanten die groeien nabij straatverlichting brengen steeds minder vruchten voort en worden steeds minder door insecten bestoven.

Zijn wij nog in staat om met duisternis te leven? Een performance uit poëzie in combinatie met toegankelijke beschouwingen uit de wetenschap, fascinerende tekeningen en muzikale interventies probeert licht en donker weer in balans te brengen. 

credits

spreker & dichter Moya De Feyter, Sara Eelen, Thomas Möhlmann & Anke Verschueren / spreker & wetenschapper Gemma Venhuizen / muziek Nataniel Melo / tekst Saskia Stehouwer / animaties & tekeningen Babette Wagenvoort / © Babette Wagenvoort
moyadefeyter.be, klimaatdichters.org & saskiastehouwer.nl