Gedurende drie dagen gaan Vlaamse makers voor jong publiek in een artistieke dialoog met Akram Khan Company o.l.v. voormalig danser bij het gezelschap (Desh en Xenos) en huidig rehearsal director Nico Ricchini én de dansers uit de voorstelling Chotto Xenos, de openingsvoorstelling van het festival.
Akram Khan
De in Engeland uit een Bengaals gezin geboren choreograaf Akram Khan is inmiddels een wereldberoemde choreograaf. In zijn werk reflecteert hij vaak op het overschrijden van culturele, ideologische en historische grenzen. In zijn bewegingen combineert Khan zijn kennis van kathak-training met hedendaagse dans. Daarnaast is ook zijn fascinatie voor het vertellen van verhalen duidelijk terug te zien. Hij raakt geïnspireerd door samenwerkingen met mensen van verschillende kunstdisciplines. De kernwaarden die hij in zijn werk hanteert hebben te maken met het nemen van risico, groot denken, ontdekken van het onbekende, geen compromissen sluiten, en het vertellen van verhalen door middel van dans die overtuigend en relevant zijn met artistieke integriteit.
Meer info op akramkhancompany.net
Nico Ricchini
Nicolas Ricchini is ‘first rehearsal director’ van Akram Khan. Hij werd geboren op de Filippijnen, studeerde ballet in Lyon en Barcelona en werkte vervolgens in diverse dansgezelschappen over de hele wereld. Hij nam deel aan de door Khan gechoreografeerde opening van de Olympische Spelen 2012 en acteerde in de Oscar genomineerde film Timecode. Ricchini danste solo de Akram Khan voorstelling Chotto Desh (Krokusfestival 2016), startte een innovatief dansplatform in Barcelona op en keerde in 2020 terug naar de Akram Khan Company in zijn huidige functie van danser en rehearsal director.
Tijdens het exchange lab ontstaat een dialoog tussen oost en west, tussen traditie en hedendaags, tussen theater en dans. Een unieke kans tot artistieke uitwisseling voor de volgende vijf artiesten:
Yentl de Werdt studeerde af aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en in 2006 van de hedendaagse dansschool P.A.R.T.S. Ze danste voor Anurekha Ghosh & Co (UK) , Rosa Mei/Co 13 (China), Randi De Vlieghe, Bassim Altayeb, Benjamin Vandewalle en Akram Khan Co. voor de openingsceremonie van de de Olympische Spelen. Op dit moment maakt ze voorstellingen en workshops met jongeren voor diverse organisaties en haar eigen AYU vzw.
Lara Deruyter studeerde recent af aan de Fontys Dance Academie in Tilburg. Ze volgde tal van workshops en masterclasses waar ze repertoire van Sidi Larbi Cherkaoui omvormde tot een video project gemaakt door Elias Lazaridis, een van zijn dansers.
Samen met Henna Männikkö en drie andere mensen maakte ze het stuk Beauty box wat vorige zomer te zien was in Nederland. En voor LAP vzw speelt ze in de voorstelling Time play en verzorgt ze voor het gezelschap ook dansworshops.
Zoë Demoustier studeerde af aan de mime-opleiding van AHK Amsterdam, waarna ze een master haalde aan RITCS Brussel. Ze werkt graag intergeneratief, werkte mee aan heel wat projecten (o.a. met Michiel Vandevelde, Compagnie Aira) en maakte de voorstellingen nesten (4+) en Wat was en wat nu? (8+) bij fABULEUS.
Amalia Herrera is afkomstig uit Uruguay, studeerde ‘performing arts’ in Uruguay en Brazilië. Ze speelde in heel wat Latijns-Amerikaanse voorstellingen en daarna ook in Nederland (film en theater). Voor HET LAB werkte ze aan Azul (Krokusfestival 2019). Daarnaast geeft ze dansworkshops in Nederland en België.
Amalia Ruocco is Italiaanse, studeerde aan de school voor hedendaags circus in Torino en later ook in Bologna. Ze geeft worskhops en werkte mee aan diverse producties, o.a. met Zaches Teatro, Artemis Danza en Teatro dei Venti. Ze werkte mee aan het African Circus Festival in Ethiopië en is geselecteerd door Assitej Italië voor het Passport-project.
Meer informatie over THINK LOCAL CREATE GLOBAL - artistiek labo kan je hier lezen.