Eerder vandaag (woe 18 okt) moest Gabriel Ólafs om medische redenen en bijhorend reisadvies zijn komst naar Hasselt annuleren. We wensen hem een spoedig herstel en hopen hem later alsnog in CCHA te kunnen uitnodigen.
De rest van de avond gaat wel door, maar Vetle Nærø en Vargkint zullen iets langer spelen.
Back to basics Nordic night. Één avond, drie bands. Ook in het hoge Noorden is er een nieuwe generatie (post)klassieke pianisten en componisten opgestaan in het kielzog van Ólafur Arnalds en Jóhann Jóhannsson.
Belgische première
Vetle Nærø From moments
De jonge Noorse pianist en componist Vetle Nærø groeide op in het kustplaatsje Ålesund. Hij begon piano te spelen op zijn negende, verbeterde zijn vaardigheden door Chopin en Rachmaninov te spelen én ontdekte de minimalisten Philip Glass en Arvo Pärt.
Zijn eerste eigen compositie schreef hij op zijn veertiende, een eerste album verscheen in 2018 op zijn achttiende: By heart, een spontaan project, op één dag opgenomen. Op Introspection ( in 2021 uigebracht door 7K!, zie ook Echo Collective, NIklas Paschburg en Hior Chronik) vond Nærø meer zijn eigen stem.
In 2022 vroeg Nils Frahm hem voor de compilatie Piano Day vol.1 (naast Oláfur Arnalds, Poppy Ackroyd en andere grote namen uit het (post)klassieke genre). Het recente From moments is zijn meest persoonlijke album en een uitnodiging om je geest leeg te maken en je alleen op het nu te concentreren.
Belgische première
Vargkvint Månens hav
Vargkvint is de in Stockholm gevestigde Sofia Nystrand. Ze groeide op in de Roslagen-archipel, dicht bij waar de veerboten uit Finland aankomen. Hav (De zee) uit 2019 werd internationaal warm onthaald en mengt, geïnspireerd door de oceaan, bossen en folklore, (post)klassiek, folk en pop. In 2022 vroeg Nils Frahm ook haar voor de compilatie Piano Day vol.1.
In juni verschijnt Månens hav bij LEITER, het label van Frahm. Meer nog: het album werd met Antonio Pulli (The Joker en Chernobyl) opgenomen in Frahms gerenommeerde Saal 3-studio in Funkhaus, een impressionant radio- en opnamegebouw uit de DDR-periode aan de rand van Berlijn,
De songs op Månens hav verkennen de relatie tussen de maan, de zee en de menselijke hand in de klimaatverandering. In de verte echoot de (spook)wereld van die andere etherische bands zoals This Mortal Coil, Agnes Obel, múm, Cranes en Sigur Rós.
Live wordt Nystrand bijgestaan door multi-instrumentalist (én echtgenoot) Jakob Lindhagen. Met een focus op sterke melodieën en ongebruikelijke instrumentatie, jongleert hij constant met filmwerk, samenwerkingen en solo releases. Zijn album Memory constructions keerde vaak terug in de ‘best of 2022’-lijstjes, zo ook bij Nachtbaders op Klara.