cultuurcentrum Hasselt

Gruis / aan de twijfel

Jesse Vandamme/NTGent & Werktoneel
wo 20 nov 2024 - 20:00
wo 20 nov 2024
20:00
  • wo 20 nov 2024
    20:00
    kleine theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Werktoneel, dat zijn KASK-alumni Jesse Vandamme, Louise Bergez, Lucas Van der Vegt, Joeri Happel én Lucie Plasschaert. Een jong en hypergetalenteerd theatercollectief dat onder de vleugels van NTGent de kans krijgt om voorstellingen te maken. Op zoek naar radicale waanzinnigheid, razen de spelers door het oeuvre van de Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans. In diens nihilistische universum leren we figuren kennen die samen zin proberen te geven aan de dagelijkse banaliteit, aan de werkelijkheid die een nauwelijks te vatten chaos geworden is.

In Gruis / aan de twijfel droomt Sita ervan een kinderboek te schrijven, met in de hoofdrol Beertje Bombazijn. Maar veel meer dan enkele korte versjes pent ze niet neer. Beslommeringen in het leven van haar dochter Parel en haar man Clemens houden haar weg van de typemachine. Ze verdrinkt in de stemmen van haar bonte buurtbewoners, haar eigen gedachten, en de radio die onophoudelijk blijft spelen op de achtergrond.

Gedragen door een soundscape gebaseerd op de ijdele radioprogramma’s die op eenzame uren de ether opvullen, vormt Gruis / aan de twijfel een antidotum voor onze zelfverklaarde transparante en positieve samenleving. Deze voorstelling werd door De Standaard verkozen tot beste voorstelling van 2023. Een must-see voor alle theaterliefhebbers!

“**** Willem Frederik Hermans wordt subliem spelerstoneel.” De Standaard, 1 mei 2023

onderdeel van

***** Briljant en afschuwelijk goed.

De Morgen, 24 apr 2023

credits

inleiding 19.15 u / regie & concept Jesse Vandamme / spel & creatie Louise Bergez, Joeri Happel, Lucie Plasschaert & Lucas Van der Vegt / dramaturgie Kaatje De Geest / decorontwerp & kostuums Chloé Wasselin-Dandre / lichtontwerp Dennis Diels / geluidsontwerp & muziek Laurens Mannaerts / advies Laurens Aneca / inleiding Tuur Devens / © Michiel Devijver 
ntgent.be