cultuurcentrum Hasselt

Album release + The brood

VENTILATEUR + SPOOK
wo 29 jan 2025 - 20:00
wo 29 jan 2025
20:00
  • wo 29 jan 2025
    20:00
    parketzaal 1
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

W.E.R.F groeide sinds de oprichting in 1993 uit tot één van de vaandeldragers van de vaderlandse jazz. In de Week van de Belgische muziek zetten we de spotlight op twee bands met (bijna) een nieuw album: VENTILATEUR en SPOOK.

VENTILATEUR Album release
De best verborgen parel uit de Brugse grond. VENTILATEUR laat geluiden, sferen en kleuren een spannende, intieme dans maken. Met gitaren, bas en drums creëert VENTILATEUR een eigen muzikale taal die elegantie, energie en durf aan elkaar koppelt. Dat resulteert in een aanstekelijke mix van jazz, post-rock en instrumentale soul en een meeslepend geluid dat doet denken aan groepen als Nordmann, Dans Dans en Khruangbin.

Het Brugse trio liet in 2019 voor het eerst van zich horen, waarna debuut Hoofdplaat (naar het Zeeuwse dorp waar het album werd opgenomen) uit 2022 de verwachtingen moeiteloos inloste. Drummer Iben Stalpaert, bassist Jasper Hollevoet en gitarist Daan Soenens vonden naast een goede muzikale balans ook elkaar. Met veel bewondering voor elkaars kunde slepen ze het publiek mee in hun muzikaal verhaal. Die dynamiek is voelbaar in de muziek en spat ook live van het podium af.

“**** Kalme, twinkelende momenten spelen tikkertje met jachtig, strak samenspel of kolkende grooves.” FocusKnack, 28 mrt 2022

SPOOK The brood
Wat krijg je als je drie Belgische topmuzikanten samenbrengt voor een eenmalige jam? Juist ja; een nieuw (super)trio aan het Belgische jazzfirmament! SPOOK is drummer Simon Segers (De Beren Gieren, MDCIII), contrabassist Nicolas Rombouts (Ottla, Dez Mona) en gitarist Filip Wauters (The Whodads, BackBack).

Sinds 2020 exploreren ze improvisaties doorspekt met kleine stukjes compositie. Van intiem en minimal droning naar explosieve grooves. Als een hypnotiserende trip: spannend, duister, psychedelisch, Lynchiaans. In 2022 verscheen hun titelloze debuut dat op veel weerklank kon rekenen met positieve recensies en goed ontvangen concerten waarvan Gent Jazz in 2023 een voorlopig hoogtepunt vormde.

Op hun nieuwe album The brood creëren ze een meer hedendaagse klank, weg van de country, met bijna Oosterse invloeden met meer meditatieve impro’s en abstractere repetitieve composities.

“**** Een filmische luistertrip waar zowel dreiging als raadselachtige verleiding van af straalt.” FocusKnack, 15 mrt 2022 

credits

VENTILATEUR - Album release
gitaar Daan Soenens  / bas Jasper Hollevoet  / drums Iben Stalpaert

facebook.com/ventilateurband

SPOOK - The brood
contrabas Nicolas Rombouts / gitaar & slidegitaar Filip Wauters / drums Simon Segers

facebook.com/spookmusicofficial & nicolasrombouts.be