cultuurcentrum Hasselt

Spring equinox

Romina Lischka & Hathor Consort
za 22 mrt 2025 - 20:00
za 22 mrt 2025
20:00
  • za 22 mrt 2025
    20:00
    kleine theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Met een voorstelling rond de dag-en-nachtevening (het jaarlijkse tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat en dag en nacht even lang duren - een half etmaal) brengt Hathor Consort het tweede luik in een vierledig meerjarenproject rond muzikale lichtfeesten. Begin februari 2024 bracht Romina Lischka en haar uitgelezen metgezellen in CCHA alvast een eerste luik rond de winterzonnewende.

In oude beschavingen waren feesten en rituelen ter ere van de zon belangrijke ankerpunten in de jaarkalender. Met de komst van de lente duikt Hathor Consort in muzikaal erfgoed dat uitdrukking geeft aan vernieuwing en groei. Door het bijeenbrengen van verschillende tradities weven de musici een lappendeken van pittige ritmes uit de Ierse folk, beweeglijke melodieën van de festoù-noz (nachtelijke feesten) uit Bretagne en de pulserende energie van de Noord-Indische dhrupad.

Door middel van videokunst en een lichtconcept ontstaat in samenklank met de muziek een multimediaal narratief.  
 
Romina Lischka is gambiste bij het Bolsjojtheater, het Mahler Chamber Orchestra en Collegium Vocale. Haar Hathor Consor noemde ze naar de Egyptische moedergodin. Oerkrachten en vrouwelijke energie spelen een belangrijke rol in haar artistieke parcours. Met Spring equinox brengt ze een ode aan het ontwaken van de natuur, de uitbarsting van bonte kleuren en de belofte van warmere dagen.

credits

zang, viola da gamba & leiding Romina Lischka / Ierse harp Siobhan Armstrong / Bretoense zang Marthe Vassallo / Bretoense diatonische accordeon Yannig Noguet / video & lichtontwerp Bart Van Den Bempt / © Marisa Vranjes
hathorconsort.com