Projectomschrijving
Paperas (werktitel) is een voorstelling voor jong publiek (8+) over de kracht en ontoereikendheid van woorden en taal. De personages zijn een bic, een potlood, een gom en een stift die zich samen in een pennenzak bevinden.
Het gaat niet al te best met deze analoge media: de gom heeft angst zichzelf helemaal weg te wissen, de stift is bang zijn dop te verliezen en uit te drogen, het potlood weet dat elke keer haar punt geslepen wordt ze een kopje kleiner wordt gemaakt. De bic wil nog zo min mogelijk schrijven, want zijn inkt is bijna op. Hij staat op het puntje van een burn-out. Soms moet één van hen de pennenzak verlaten om woorden neer te pennen, tekeningen te maken, liefdesbrieven te schrijven, speeches te verzinnen, belastingaangiftes in te vullen of toetsen en andere paperassen.
De voorstelling speelt zich af in een pennenzak. Alles wat daarbuiten gebeurt, komen we enkel te weten door de verhalen van het schrijfgerei. Wanneer de wereld buiten de pennenzak dreigender wordt, worden ze verplicht om samen te werken, waarbij vertrouwen -elkaar begrijpen- en de rol die taal daarin speelt, hun grootste uitdaging wordt.
Ze willen een voorstelling maken die zowel tekstueel als beeldend sterk is. Ze geven de figuratieve personages vorm met hun kenmerkende fysieke en absurde speelstijl.
Doel van de residentie
In deze residentie vertalen ze de tekst naar de scène. Het geschreven tekstmateriaal wordt op scène uitgetest en de beeldende taal van de voorstelling wordt onderzocht. Er is de eerste aanzet tot het maken van personages en de basis van de kostuums wordt uitgedacht.
Meer informatie over Femke Plateau & Freek De Craecker kan je hier lezen.